W Vademecum prezentowaliśmy już kilka propozycji aranżacji stołu – także z użyciem serwetek. Teraz jednak chcielibyśmy zaprosić Państwa w świat zasad savoir-vivre.
Savoir-vivre
W Vademecum prezentowaliśmy już kilka propozycji aranżacji stołu – także z użyciem serwetek. Teraz jednak chcielibyśmy zaprosić Państwa w świat zasad savoir-vivre. Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas porady nie tylko pomogą w prawidłowym zachowaniu się przy stole w restauracji, ale także pozwolą poczuć się zupełnie swobodnie przy świątecznym stole, w gronie najbliższych i rodziny. A i w takich okoliczność z pewnością nie zabraknie… serwetek. To one bardzo często stają się, obok stroika, kluczową dekoracją stołu. Czy jednak umiemy z nich prawidłowo korzystać? Oto kilka porad. Zachęcamy do ich stosowania!
Gdzie?
Podstawowe pytanie brzmi: gdzie powinny znajdować się serwetki? Mówiąc w uproszczeniu: zawsze pod ręką! Jako gospodarze powinniśmy zadbać o to, aby nasi goście mieli do nich stały dostęp. Najłatwiejszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest więc umiejscowienie serwetki przy każdym nakryciu.
Co jednak, kiedy to my jesteśmy gośćmi i znajdujemy przed sobą dekoracyjnie ustawioną serwetkę? Zasada jest prosta: rozkładamy ją i układamy sobie na kolanach. Wbrew powszechnemu myśleniu – NIE NALEŻY zakładać serwetki za kołnierzyk. To nie śliniaczek…
Kiedy?
Drugie pytanie to: kiedy należy położyć na kolanach serwetkę? Oczywistym jest, że nie robimy tego natychmiast po przystąpienia do stołu. Wówczas zazwyczaj toczą się rozmowy, a obsługa lub gospodarz dopiero przygotowuje posiłki do podania. Zasadą dobrego wychowania jest, że to gospodarz jako pierwszy rozkłada serwetkę i układa ją na kolanach, dając tym samym wyraźny komunikat o rozpoczynającym się posiłku. Wówczas goście powinni podążyć jego śladem. Jeżeli jednak przebywamy w restauracji, to taką czynność powinniśmy wykonać widząc kelnera z nadchodzącym daniem.
Muszę wyjść… co z serwetką?
Problematyczna sytuacja – muszę na chwilę odejść od stołu, ale nie skończyłem jeszcze posiłku. Co wówczas należy zrobić z serwetką? Nie kładźmy jej na stole, szczególnie, jeżeli jest ona już poplamiona. To nieestetyczne i może być źródłem nieprzyjemnych doznań dla osób towarzyszących nam przy posiłku. Jeżeli już musimy odejść od stołu to przewieśmy serwetkę na oparciu krzesła (niezłożoną). Zadbajmy o to, aby plamy były możliwie jak najmniej widoczne. W ramach zasad savoir-vivre przyjmuje się, że dla gospodarza lub kelnera jest to wyraźny sygnał, że nie skończyliśmy jeszcze posiłku.
Natomiast po skończonym posiłku serwetkę kładziemy obok talerza (również niezłożoną).
Czego nie robić?
Oto kilka czynności, których NIE POWINNIŚMY wykonywać, ponieważ naruszają zasady dobrego wychowania.
Serwetki NIE SŁUŻĄ DO:
- wycierania nosa,
- wycierania całych ust oraz potu z czoła,
- wycierania sztućców lub szklanek (jeżeli mamy zastrzeżenia co do ich czystości – zgłośmy to obsłudze lub gospodarzowi),
- zakładania za kołnierz.
To oczywiście tylko skrawek wiedzy z zakresu zasad obowiązujących przy stole. Warto jednak zadbać, aby czas spędzany z bliskimi przy wspólnym posiłku nie został w żaden sposób zakłócony. Mamy więc nadzieję, że nasze rady pomogą w tym Państwu.